Tuesday, January 7, 2014

Hari ke-10

Lamanya tak update diari masakan...Almaklumlah sepanjang dua minggu ni saya sibuk mengulang kaji pelajaran dan bekerja...kira bz tahap dewalah ni...hehehe

Ibu mertua terasa nak makan Apple Crumble minggu lepas...Jadi, saya pon google search resipi apple crumble..Resipi ini saya ambil dari blog Periuk Tanah...cuma tak sempat ambik gambar aje...tapi  memang sedap...Mak mertua kate sedap dan tak manis sangat...anak-anak buah pon suka...Saya yang jenis tak bape suka makan ni pon suke juga apple crumble ni...pendek kate memang sedaplah...Komen dari Cinta Hati dia kate sedap...♥♥♥

Dengan bantuan daripada anak-anak buah tersayang Aina dan Azri akhirnya siaplah Apple Crumble seperti yang diingini. :))

Resipi Apple Crumble dari blog Periuk Tanah (Tq K.An utk resipi ini)

Bahan-Bahan
Intinya
4 biji epal hijau, dikupas kulit dan dipotong dadu (saya guna 5 epal hijau)
1 biji buah lai (XL-kalau saiz kecil, guna 2 biji) - dikupas kulit dan didadu juga (saya tak letak buah lai guna buah epal yang ada aje)
1/2 cawan gula
1/3 cawan air
1 batang kayu manis (1 inci)


Cara membuatnya :
  1. Campurkan buah-buahan tadi di dalam periuk. Asingkan 1 cawan dan ketepikan dulu. Masukkan gula, air dan kulit kayu manis ke dalam periuk dan masak inti menggunakan api sederhana.
  2. Apabila mendidih kacau sentiasa inti, hingga sebati. Apabila epal hancur dan hampir pekat, keluarkan kulit kayu manis dan masukkan 1 cawan buah epal tadi ke dalam periuk (supaya inti ada rasa rangup apabila dikunyah).
  3. Apabila inti pekat, tutup api dan ketepikan dulu.
Bahan-bahan 'Crumble':
1 1/2 tepung gandum
100 g margerin (saya guna butter)
1 cawan nestum original dewasa

Cara-cara membuatnya :
  1. Masukkan tepung dan margerin ke dalam mangkuk. gaul ramas menggunakan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
  2. Masukkan nestum dan gaul rata.
  3. Sediakan loyang. Lenserkan dengan margerin. Panaskan oven ke suhu 180 darjah api atas dan bawah.
  4. Ambil 1 1/2 cawan adunan crumble dan ratakan di dalam loyang. Jangan ditekan. Masukkan ke semua inti dan ratakan. akhir sekali ambil lebihan 'crumble dan ratakan menutupi semua inti. 
  5. Masukkan loyang di rak bawah sekali dan bakar dan bakar lebih kurang 20 minit pada 190 darjah atau hingga Apple Crumble berbau wangi.
  6. Apabila masak, sejukkan sebelum dipotong dan dihidang bersama sos kastard.
Cara membuat Sos Kastard:
  1. Masukkan 1 tin susu cair, 2 sudu besar gula dan 2 sudubesar tepung kastard di dalam blender.
  2. Kisar selama 1 minit.
  3. Tuang ke dalam kuali atau periuk dan masak sehingga hampir pekat.
  4. Gunakan api yang perlahan dan kacau sentiasa agar tidak hangus. 
  5. Jangan masak hingga pekat sangat, agak-agak cantik dituang ke atas Apple Crumble.


No comments:

Post a Comment