Tuesday, December 10, 2013

Hari Pertama

Assalamualaikum...

Hari ini mencuba 1 resipi baru utk cinta hati saya...Resipi dari Chef Hanieliza ni mmg sedap...Gembira bila cinta hati saya bagi 20/10 bintang...hihihi :))))

Ayam Percik 

Sape-sape yang nak cuba resipi ni, saya lampirkan resipinya... Mudah saja..

Resipi Ayam Percik Chef Hanieliza

Bahan A
1 ekor ayam (dipotong 4 bahagian)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan halba
Garam secukupnya

Bahan B (Dikisar)
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai

Cara-cara Membuatnya :

  1. Bersihkan ayam dan toskan. Gaul dengan garam.
  2. Masukkan ayam di dalam kuali bersama bahan yang dikisar, santan pekat, halba, air asam jawa dan gula sehingga sederhana masak (sehingga kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah telah sebati dengan ayam.
  3. Letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar di atas dapur sehingga nampak garing.
  4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad, timun dan tomato.







No comments:

Post a Comment